ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 15 ΜΑΪΟΥ



Παρατείνεται μέχρι την Πέμπτη 15 Μαΐου η έκθεση «Τυπογραφικό Λάθος». Στο ισόγειο και το υπόγειο του Booze Cooperativa. Κολοκοτρώνη 57, Τ: 211 4000863. Καθημερινά 11 το πρωί με 11 το βράδυ. Την Κυριακή από τις 3 το μεσημέρι μέχρι 11 το βράδυ.

H έκθεση αποτελεί ένα σχόλιο στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα που βιώνουμε, καθώς και ένα σχόλιο στις μεθόδους επικοινωνίας που χρησιμοποιούμε, όπως είναι κατά κύριο λόγο τα μέσα ενημέρωσης αλλά και η ίδια η τέχνη.
Η έκθεση ξεκινά από τον εξωτερικό χώρο του Booze όπου έχουν αναρτηθεί αφίσσες οι οποίες προβάλλουν το γεγονός.
Στην είσοδο του Booze βρίσκονται αναρτημένες ασπρόμαυρες εκτυπώσεις από 6 σελίδες, προσχέδια εφημερίδας, οι οποίες αποτέλεσαν την αφετηρία τού έργου και τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να διαβάσει ή να κρατήσει.
Οι ίδιες σελίδες παρουσιάζονται αναρτημένες στο ισόγειο σε έγχρωμες εκτυπώσεις ακριβείας. Αυτές οι σελίδες στην ουσία αποτελούν το «προ-κασέ», όπως ονομάζεται από τους ανθρώπους των εκδόσεων, του αρχισυντάκτη, τις οδηγίες του δηλαδή προς τους σελιδοποιούς.
Στο ισόγειο πάλι, και απέναντι από αυτές τις εκτυπώσεις ακριβείας, βρίσκονται οι εκτυπώσεις των φωτογραφιών που χρησιμοποιήθηκαν στην σελιδοποίηση, στην μορφή με την οποία αποστέλονται από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία στα περιοδικά και τις εφημερίδες. Δηλαδή, η φωτογραφία, από κάτω η λεζάντα-τίτλος και δίπλα το λογότυπο του πρακτορείου.
Μόνο που στην προκείμενη περίπτωση τόσο τα κείμενα όσο και οι εικόνες που παρουσιάζονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά αποτελούν προϊόντα τυπογραφικών λαθών.

Κατεβαίνοντας στο υπόγειο από την εσωτερική σκάλα ο επισκέπτης βρίσκεται ξαφνικά μέσα σε ένα περιβάλλον μη πραγματικό, κατακλυσμένο από τα επικοινωνιακά μέσα.
Εκ πρώτης, ο επισκέπτης υποχρεώνεται να ενσωματωθεί στην προβολή τρέχοντος τηλεοπτικού προγράμματος από όπου προκειμένου να ξεφύγει οδηγείται μέσα από ένα σκοτεινό διάδρομο στις τηλεοπτικές προβολές τού προγράμματος Τhe Type Error News. Το Τυπογραφικό Λάθος έχει ήδη καταγραφεί ως πραγματικότητα και έχει μεταφερθεί από τα Μέσα στην τηλεοπτική οθόνη. Καθόλα έγκυρη πληροφόρηση, μόνο που με λίγη προσοχή κάτι μοιάζει να είναι παράδοξο. Όπως απολογητικά διευκρινίζει ο υπεύθυνος εκδότης, η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί στον «δαίμονα της συλλογικής συνείδησης».
Στον ίδιο χώρο σε μία άλλη οθόνη τέσσερις πολίτες, ένας πολιτικός, μία γιατρός, ένας δημοτικός υπάλληλος και μία υπάλληλος ασφαλιστικού ταμείου, προβαίνουν σε ανήκουστες εξομολογήσεις, προφανώς υπό την επήρεια του «δαίμονα της συλλογικής συνείδησης».
Προχωρώντας στον επόμενο χώρο ο θεατής ίσως αισθανθεί σαν τον Γκιούλιβερ στην χώρα τον γιγάντων καθώς οι γνωστές φωτογραφίες του Τυπογραφικού Λάθους εμφανίζονται υπερμεγέθεις με επιραστέρωση μεγέθους κέρματος οι οποίες ταυτόχρονα δημιουργούν ένα δαιδαλώδες περιβάλλον.
Ο ίδιος χώρος είναι «ντυμένος» με σελίδες εφημερίδων ενώ από το ραδιόφωνο ακούγονται ραδιοφωνικές εκπομπές που περιλαμβάνουν ολόκληρη την απόφαση της 3ης Πανθρησκευτικής Συνόδου, αλλά και την συνέντευξη που παραχώρησε ο πρύτανης της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών Μ. Χριστοδούλου στην Δ. Δημητρίου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημιουργός του έργου Κ. Μπεβεράτος σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης στις 30/4, πρόκειται για μια «παράδοξη μιντιακή μυσταγωγία που θα κατακλύσει τις αισθήσεις σας». ΒΟΟΖΕ COOPERATIVA 8/5/2008